Share
Voorvertoning
Boeken Duiden #1 📚 - Zingeving in de moderne tijd

Hoi ,

Allereerst nog de beste wensen voor 2019! Hopelijk mag ik je dit jaar blijven spammen met mijn mails. ;) Dat ga ik anders doen dan hiervoor. Ik lees aardig wat boeken waar ik zelf ontzettend veel uit haal en dat wil ik graag met je delen.

Iedere eerste vrijdag van de maand ontvang je daarom vanaf nu mijn Boeken Duiden nieuwsbrief met inzichten uit de boeken die ik in de afgelopen maand heb gelezen.

Mocht je dat niks vinden, schrijf je hieronder gerust uit. Maar ik verwacht dat ik je juist veel meer waarde kan bieden dan ik voorheen heb gedaan. Deze inzichten deel ik verder nergens anders online.

Hierbij dus de primeur van Boeken Duiden! Ik bespreek de boeken die ik in december uit las, toevallig gingen ze allemaal (in zekere zin) over zingeving in de moderne tijd.

Richard Dawkins - God als misvatting

Synopsis:

Dawkins is een uitgesproken atheïst en probeert in dit boek alle redenen om in God (in welke vorm dan ook) te geloven te weerleggen met rationele argumenten.

Het eerste deel gaat voornamelijk over de diverse hypothesen om in God te geloven, waar religie vandaan komt, hoe dit zich heeft ontwikkeld en hoe de wetenschap ermee om gaat. Later in het boek gaat hij dieper in op de vraag of de mens wel moreel is zonder geloof en waarom religie niet de juiste manier is om zingeving te vinden.

Mijn inzichten:
Veel mensen vinden het boek aanstootgevend en onaardig richting gelovigen, maar ik vond het boek vooral heel verhelderend. Het is direct, eerlijk en goed onderbouwd, daar hou ik van. De belangrijkste inzichten voor mij waren wel:

 • Intelligent ontwerp staat niet tegenover toevalligheid. Vaak wordt er gezegd dat de natuur zo complex is, dat moet wel ontworpen zijn. Het kan geen toeval zijn, zoals de evolutietheorie beschrijft. Maar dit is een foute redenering: evolutie is niet toevallig. Evolutie is blind (het weet niet waar het naartoe gaat), maar het is altijd op basis van nuttige aanpassingen. Daarom is de natuur zo ingenieus en complex.
 • Religie is een evolutionair voordeel geweest voor de mens. Op die manier konden mensen zich verenigen op grote schaal. Dawkins impliceert dat dit de reden is waarom mensen er zo gevoelig voor zijn, maar dat betekent niet dat religie waar is.
 • Moraliteit is niet gekoppeld aan religie. In de natuur zijn er talloze voorbeelden van diersoorten die elkaar helpen en dat is bij de mens ook zo. We zouden niet zo talrijk zijn geweest als we elkaar niet zouden helpen met overleven. Religie heeft wel geholpen mensen te verenigingen, maar zorgde niet voor meer moraliteit. Dawkins neemt als voorbeeld de Bijbel, die volstaat met verkrachting en moord. De naastenliefde die wordt geprezen was alleen voor mede-gelovigen, niet voor andersdenkenden.

Mijn oordeel:
Lees dit boek als je twijfelt over religie of het bestaan van een alwetende 'macht'. Dawkins zegt nergens dat hij 100% zeker weet dat er geen god is en dat is misschien wel de grootste kracht die een mens kan hebben.

Bekijk op bol.com

Yuval Noah Harari - 21 lessen voor de 21e eeuw

Synopsis:
Na Sapiens (over de geschiedenis van de mens) en Homo Deus (over de toekomst van de mens), gaat dit boek over hoe om te gaan met de grootste uitdagingen van deze eeuw. Het boek is opgedeeld in vijf onderdelen: technologie, politiek, hoop en wanhoop (o.a. over oorlog, terrorisme en religie), waarheid en veerkracht. Het schetst een actueel beeld van de wereld en probeert handvatten te geven voor het leven in deze tijd.

Mijn inzichten:
Het boek probeert alle grote thema's te bespreken en dat is best ambitieus voor een boek van zo'n 400 bladzijden. Natuurlijk zijn er veel generalisaties, dat beseft Harari zich ook, maar de trends zijn wel heel zichtbaar. Wat ik vooral heel interessant vond:
 • Het liberale systeem wat we nu hebben (qua politiek, onderwijs, wetgeving) is gebaseerd op het industriële tijdperk met stoommachines, lopende banden en (wat later) televisietoestellen. Het kan niet goed overweg met de huidige stroom van revoluties in de informatie- en biotechnologie, zoals genetische modificatie, fake news en social media.
 • Nationalisme is geen antwoord op groeiende problemen als klimaatverandering, kernoorlog en kunstmatige intelligentie. Landen moeten juist samenwerken, omdat het mondiale zaken zijn.
 • Het traditionele racisme is op z'n retour, maar er is wel sprake van culturalisme. Dit houdt in dat mensen hun eigen cultuur boven dat van anderen stellen en daar algemene uitspraken over doen op het gebied van tolerantie, criminaliteit of intelligentie. Het is belangrijk om ons hier bewust van te zijn en te voorkomen om in zulke algemeenheden te praten.
 • Vrije wil is niet 'kunnen doen wat je wilt doen', maar beslissen over wat je wilt. Dat laatste is altijd bepaald door biologie en de opvoeding en cultuur waar je in leeft. De mens heeft in die zin dus geen volledig vrije wil. Je kunt niet kiezen om homo of hetero te zijn, alleen hoe je dat tot uiting brengt.
 • Vipassana meditatie helpt om jezelf en de wereld helder te observeren. Dit wordt steeds moeilijker, door steeds complexere verhalen over de wereld en onszelf met de komst van algoritmen en andere technologie.

Mijn oordeel:
Absolute aanrader om de huidige wereld een beetje beter te begrijpen. Harari heeft een milde doch dringende toon als het gaat om grote problemen als nationalisme, terrorisme en technologische mogelijkheden. De toekomst biedt veel mogelijkheden, maar dan moeten we er wel bewust mee om gaan.

Bekijk op bol.com

Mo Gawdat - De logica van geluk

Synopsis:
Mo Gawdat, werkzaam bij Google, was heel rijk, succesvol en gezond, maar toch ongelukkig. Na het overlijden van zijn zoon Ali, ging hij op zoek naar het ware geluk. Als ingenieur doet hij dat op een structurele, analytische manier en formuleerde de 'Geluksformule'.

Mijn inzichten:
Ik was een beetje sceptisch over dit boek (ik bedoel, een geluksformule?), maar ben het uit nieuwsgierigheid toch gaan lezen. Ondanks de wat gesimplificeerde kijk op geluk, zaten er wel interessante dingen in:
 • Er zijn een aantal illusies die ervoor zorgen dat we niet gelukkig zijn, namelijk het stemmetje in je hoofd, het ego, denken dat je alles weet, focus op het verleden of de toekomst, altijd controle willen hebben en angst. Deze kun je doorprikken om gelukkiger te worden.
 • Er zijn ook een aantal blinde vlekken in onze hersenen, namelijk filters, veronderstellingen, aannames, oordelen, emoties, overdrijvingen en voorspellingen. Dit zorgt ervoor dat we allerlei verwachtingen hebben van het leven. Maar is het allemaal echt waar?
 • Er zijn tot slot een aantal waarheden die ons leven altijd vormgeven, zoals het nu, verandering, liefde, dood en (volgens Gawdat) ontwerp. Dat laatste gaf mij echter ultieme cringe na het lezen van Dawkins' boek. Gawdat stelt namelijk dat het leven wel ontworpen moet zijn, omdat het geen toeval kan zijn. Dat zou te leeg en zinloos zijn. Ook de dood van zijn zoon zal een reden hebben gehad. Dat geeft hem hoop en rust.

Mijn oordeel:
Er zijn betere boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, als je het mij vraagt. Er staan in het boek allerlei tekeningen van poppetjes, olifanten, hartjes, noem maar op, dat geeft mij kriebels. Ik miste ook onderbouwing bij veel dingen, maar er staan alsnog wel interessante algemeenheden in, zoals dat veel dingen niet zwart-wit zijn en dat verwachtingen je geluk bepalen. Lees wat mij betreft Harari's boek voor een zinniger antwoord op zingeving in de moderne tijd.

Bekijk op bol.com

Dat was het! Ik hoop dat je het hebt gelezen tot hier, haha. Mocht je benieuwd zijn welke boeken ik allemaal heb gelezen en welke ik nu lees, volg me dan op Goodreads.

En heb je boekentips of feedback voor mij? Laat het me ook vooral weten, ik sta overal voor open.

Tot slot, er kwam deze week ook een nieuwe aflevering van mijn podcast Dingen Duiden online over de zin en onzin van goede voornemens.

Fijn weekend, veel leesplezier en tot volgende maand!

— Susan


 
 
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign