Share
Boeken Duiden #2 📚 - Over maken en mediteren

Hoi ,

Daar ben ik weer, met de tweede editie van Boeken Duiden. Leuk dat je meeleest.

In januari las ik twee boeken, al moet ik toegeven dat ik vanochtend nog de laatste pagina's las van het tweede boek. ;)

Aangezien ik zelf een boek aan het schrijven ben, las ik het boek Perennial Seller van Ryan Holiday. Daarna las ik Waking Up van Sam Harris, een boek wat al heel lang op mijn to-read lijst stond. Ik kocht het boek laatst eindelijk omdat ik op bol over de grens van gratis verzending wilde komen, haha. Twee vliegen in één klap.

Ryan Holiday - Perennial Seller

Synopsis:

Hoe maak je een boek, film of ander werk dat niet alleen nu verkoopt, maar ook op lange termijn populair blijft? Ryan Holiday, auteur van vijf boeken over marketing en filosofie en eigenaar van een succesvol marketingbureau, deelt zijn kennis hierover. Aan de hand van diverse voorbeelden laat hij zien hoe je dit, van creatie tot promotie, aanpakt.

Mijn inzichten:

Het is een makkelijk te lezen boek met veel anekdotes. Dit waren de belangrijkste inzichten die ik had door dit boek:
  • Haast niet met het creëren. Kwaliteit gaat boven snelheid, een paar maanden of jaren maakt niet uit voor de lange termijn. Zorg voor een goede redacteur.
  • Creativiteit is geen ‘lichtflits’ of groots inzicht. Het is een proces van heel veel schrijven, herschrijven en duidelijk weten waarover en voor wie je het schrijft. Een goede oefening is om in een zin, een alinea en een pagina te kunnen omschrijven wat het is, wat het doet en hoe het mensen helpt. Aan de hand daarvan kun je een goed werk maken.
  • Jij moet de marketing doen, wees daar niet bang voor. De allerbeste marketing is mond-op-mond reclame. Gebruik je eigen netwerk, bouw een platform via een e-maillijst en maak connecties met 'influencers' (niet per se op Instagram) binnen jouw doelgroep. Media-aandacht is vaak niet heel effectief voor de verkoop, maar wel voor je geloofwaardigheid en autoriteit.  
  • Geluk is een belangrijk element wat we niet mogen vergeten. In het boek quote hij Nassim Taleb hierover: "Hard work will get you a professorship or a BMW. You need both work and luck for a Booker, a Nobel or a private jet."

Mijn oordeel:
Aangezien ik op dit moment bezig ben met het schrijven van mijn allereerste boek, vond ik het handig om dit boek te lezen. Het bevat veel praktische tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je boek van hogere kwaliteit wordt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je marketing echt werkt. Niet alles is heel vernieuwend, maar dat hoeft ook niet. Aanrader voor de makers onder ons die iets willen publiceren!

Bekijk het boek op bol.com

Sam Harris - Waking Up

Synopsis:
Spiritualiteit zonder religie, dat is waar dit boek over gaat. Op basis van wetenschap en rationaliteit gaat Sam Harris (neurowetenschapper, filosoof en auteur van diverse boeken over religie, moraliteit en bewustzijn) dieper in op de toepassing van meditatie, inzichten over ons bewustzijn en zelfoverstijging.

Mijn inzichten:
Omdat ik Sam Harris' podcast Making Sense (voorheen Waking Up) al jaren volg, was ik aardig op de hoogte van zijn visie. Toch had ik veel nieuwe inzichten door dit boek, waarvan dit de belangrijkste zijn:
  • Meditatie geeft ons geen grote antwoorden over het ontstaan van het universum, maar wel over onze eigen geest. Namelijk dat ons conventionele gevoel van een 'zelf' een illusie is en dat het enige wat we hebben een 'space of consciousness' is waar alle gedachten, gevoelens en fysieke ervaringen binnenkomen.
  • De menselijke cultuur is voor het grootste deel gericht op het verminderen van pijn en het vergroten van plezier. Van media en gezondheidszorg tot politiek en economie. Het probleem is dat plezier vrijwel altijd tijdelijk is, waardoor we nooit vervuld zijn. Dit is de grootste oorzaak van lijden en ontevredenheid, zelfs als je gezond en rijk bent.
  • Het begrijpen en overstijgen van deze strijd van onze geest is de sleutel om meer tevreden te zijn in het moment, hoe de situatie ook is. Met mindfulness meditatie kun je dit trainen.
  • We weten nog heel weinig over de precieze werking van ons bewustzijn en gedachten, maar we kunnen het wel bestuderen met behulp van hersenonderzoek en meditatie (en psychedelica). Misschien vinden we ooit de antwoorden over onszelf en het universum, tot die tijd is het voldoende om in het hier en nu bewustzijn te ervaren en dat te waarderen.

Mijn oordeel:

Bovenstaande punten klinken misschien vaag of zweverig, maar als je Sam Harris' redenaties leest begrijp je dat dit niet het geval is. Hij legt alles duidelijk uit, met goede voorbeelden en onderbouwing. Het boek geeft je handvatten om zelf het pad van spiritualiteit te bewandelen, zonder te belanden in de dogma's van religie en New Age cults.

Ik mediteer sinds kort dagelijks met de Waking Up app van Sam Harris, wat op basis van dit boek is. Als je dat ook doet of wilt gaan doen, zou ik je zeker adviseren dit boek te lezen.

Bekijk het boek op bol.com

Nog meer lees-, kijk- en luistertips

Mocht je benieuwd zijn welke boeken ik allemaal heb gelezen en welke ik nu lees, volg me dan op Goodreads. En heb je boekentips of feedback voor mij? Laat het me ook vooral weten, ik sta daar altijd voor open.

Fijn weekend, veel leesplezier en tot volgende maand!

— Susan


 
 
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign